Corrien coacht en Schrijft

Zo lang je strijdt, leer je niet

BLOG


08/07/2018

Hoe betrek je je partner bij je nieuwe eetstijl?

100_1301.jpgJe hebt de knoop doorgehakt. Je gaat je leefstijl veranderen. Je wilt niet meer snoepen, geen cola meer drinken en ook dat gezellige glaasje wijn voor het eten ga je afschaffen. MAAR…

Je partner snoept graag, vindt dat glas wijn verrukkelijk, drinkt liters cola en hij is SLANK. In de keukenkast liggen de voorraden koek, dropjes, chocola, nootjes, kaas, cola en wijn. Ik heb zo’n partner die alles kan eten en toch aardig slank blijft. Hij houdt van forse voorraden, want hij is dol op leuke aanbiedingen en misschien komt iemand onverwachts langs.

Helaas, mijn partner heeft geen ‘hunkerbrein’. Hij kan gewoon één koekje eten en taalt niet naar een tweede. Chocolade kan hij laten beschimmelen. Tenminste als de chocolade de kans krijgt, maar als ik weet dat er ergens in de kast nog een overheerlijke hazelnootreep ligt dan lijkt het alsof ik als een magneet naar de kast wordt getrokken. 

Wat te doen?

In mijn jeugd zag de voorraadkast er totaal anders uit dan die van het gemiddelde gezin in 2018. Snoepvoorraden hadden mijn ouders niet, en wijn dronken ze zelden. Wat een verschil met nu!
Toen ik mijn snoepgedrag jaren geleden wilde aanpakken, wist ik dat ik een ‘hunkerbrein’ had. Als ik iets lekkers zag dan moest het op. Hoe kon ik mijn partner overtuigen dat ik, anders dan hij, niet van al dat lekkers af kon blijven?

Ik ben met de billen bloot gegaan en heb mijn partner eerlijk verteld hoe moeilijk ik het vond bepaalde lekkernijen te laten staan en dat ik hulp nodig had. Ik wilde zo graag niet nog zwaarder worden. Of hij me wilde helpen?
Dat deed hij. De kast werd leeg. Verstopte hij zijn ‘aanbiedingen’ of kocht hij echt veel minder?  Ik heb het nooit geweten.

Onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat we minder eten als we lekkernijen buiten het zicht bewaren. Zo snoepen mensen meer van de chocolaatjes als ze in een doorzichtig doosje binnen handbereik liggen dan wanneer dat niet het geval is. Kijk maar naar de dropjes die in een glazen snoeppot op het bureau staan. Die vliegen eruit! Maar als je een trommeltje  bovenop een kast legt, hoef je ze minder snel aan te vullen. Een snoepvrij huis zorgt voor minder kilo’s.

Maar wat als je partner je niet wil helpen? Misschien heb je hem dan onvoldoende duidelijk gemaakt dat het menens is, misschien speelt er iets anders.

Workshop
In mijn workshop - woensdagmiddag 3 oktober in Utrecht - ga ik hierop in. Geef je op via mijn website Grip op je gewicht

Admin - 09:34 @ grip op gewicht | Een opmerking toevoegen