Corrien coacht en Schrijft

Zo lang je strijdt, leer je niet

BLOG


01/28/2019

STRAATBEELD AUSTRALIE VERSUS HONGKONG

Ontwerp zonder titel (1).jpgAustralië en Hongkong. Wat hebben deze landen met elkaar gemeen? Niets, behalve dan de Britse invloed in beide landen. Afgelopen jaar ben ik er geweest. Hongkong slaapt niet, dag en nacht struikel je over de mensen. Terwijl sommige Australische uitbaters, als het zo uitkomt, al vrolijk om 16.00 uur hun deuren sluiten, ongeacht drommen toeristen. Morgen is er weer een dag.
Nog een opvallend verschil is het straatbeeld: in Hongkong is iedereen klein en slank, behalve de toeristen dan. In Australië heeft de obesitasepidemie echter duidelijk toegeslagen.

Geen voedselverleiding
Verander je omgeving en je zult zien dat het eenvoudiger is voedselverleidingen te weerstaan. Zo hoefde ik in Hongkong geen beroep te doen op mijn zogenaamde ‘wilskrachtspier’, want iedere verleiding ontbrak. Nergens zag ik bakkerijtjes met knapperige chocoladebroodjes, koffieshopjes met uit de kluiten gewassen muffins of ijssalons met kunstige ijscreaties waarvan je het water al in de mond loopt.
Nee, de Hongkongse snoepwinkel verkoopt haar waar, verpakt in plastic en keurig opgestapeld in fel verlichte ruimtes; daar ga je nu niet direct van watertanden. Er zijn ongelooflijk veel drogisterijen en piepkleine supermarkten, maar het lekkers ligt niet op ooghoogte.

Absurd grote porties
Eigenlijk doet Australië ook niet echt aan sfeervolle, verleidelijke etalages. Daar is iets anders aan de hand. Australiërs zijn dol op fastfood en bovendien hebben ze een mateloos populaire traditie: de barbecue. Met natuurlijk bier of wijn én absurd grote porties. Op de menukaart zag ik regelmatig steaks van 600 gram en één keer zelfs een T-bone steak van 900 gram. Per persoon.
Ongetwijfeld spelen ook andere factoren mee waardoor Aziaten zo jaloersmakend slank zijn. Aziaten eten veel vis, ze houden van gestoomd eten, groenten en zeewier. Het eten wordt opgediend in kleine kommetjes, en met stokjes is het moeilijk grote happen naar binnen te werken.

Gezonde snacks
Stel je voor dat je opeens met stokjes van kleine bordjes gaat eten. Dat alle roltrappen en liften plotseling weigeren. Dat in de supermarkt lekkernijen moeilijk vindbaar zijn en alleen gezonde snacks op ooghoogte zijn uitgestald. En dat je geen parkeerplaats voor de deur kunt vinden. Hoe moeilijk is het dan om op gewicht te blijven?

Verander de omgeving en je gedrag zal veranderen.
Zelf ontdekte ik dat tijdens mijn reis mijn lekkere trek die ik meestal in Nederland rond 15.00 uur heb, niet opspeelde. Helaas terug in mijn eigen omgeving, is ie er weer op hetzelfde tijdstip. Maar de krentenbol heb ik vervangen voor seacrunch, toch iets Aziatisch.

Drie tips om je omgeving te veranderen:
   

Uit het oog uit het hart: leg lekkernijen niet in het zicht. Bewaar ze in afgesloten trommels of verstop ze. Betrek je omgeving bij je plannen en onderzoek wat lekker én gezond is en zet deze nieuwe lekkernijen in het zicht. ​

Verlangzaam! Heb je veel stress? Stress is een dikmaker. Prop je bijvoorbeeld het eten naar binnen? Verlangzaam! Ik vind dit een mooi woord omdat het woord ‘verlang’ erin zit. Bij stress verlang je meestal naar rust. Zet een klassieke plaat op tijdens het ontbijt, lunch of diner als je je gestrest voelt. Sta een week lang tien minuten eerder op en voel wat het met je doet als je iets meer tijd neemt. Bedenk wat je in je leven kunt verlangzamen, bouw dagelijks herstelmomenten in.

Water. Maak er een gewoonte van om een flesje water in je omgeving te zetten. Heb je trek? Neem eerst een slok water en daarna nog een. Wacht drie tellen: adem rustig in en uit en neem nog een slok water. Soms lijkt het alsof je honger hebt, terwijl je eigenlijk te weinig vocht hebt.

Misschien wel de belangrijkste tip: blijf niet in je eentje tobben. Zoek inspiratie. Boek de workshop ‘Grip op je gewicht’ en ontdek welke patronen ervoor zorgen dat je blijft hangen in het jojo-effect:https://www.corrien-coacht-schrijft.nl/GRIP-OP-GEWICHT-WORKSHOPS/

Admin - 11:38 @ grip op gewicht | 1 opmerking

  1. Monique

    02/15/2019

    Goeie tips!

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.