Corrien coacht en Schrijft

Zo lang je strijdt, leer je niet

BLOG


10/16/2018

Workshop Grip op je gewicht: stof tot nadenken

COG 8.jpgBen jij je bewust van de ’schoonheid’ van je lichaam? Ik hoor je al denken: ‘Huh?’ In onze samenleving heerst de slankheidsmoraal. Mensen die niet aan de slankheidsnorm voldoen, vooral vrouwen, krijgen vaak ongegeneerd te horen dat ze lui en ongedisciplineerd zijn. Ik weet niet hoe vaak ik zelf bestraffend de afgezaagde uitspraak naar mijn hoofd geslingerd kreeg: ieder pondje gaat door het mondje! Wat haatte ik dat cliché, wat schaamde ik me voor mijn lichaam.

Slapjanus
De deelneemsters van mijn workshop Grip op je gewicht van 3 oktober zeiden het zo: ‘Je krijgt vaak commentaar als je iets ongezonds eet en je wordt als slap gezien’.
Hoe kun je de schoonheid van je lichaam ervaren als je vanwege datzelfde lichaam weggezet wordt als slapjanus?

Anders kijken naar je lichaam
Door simpelweg op te schrijven wat je allemaal met je lichaam kunt doen zoals wandelen, zwemmen, troosten, vrijen, dansen en tuinieren, ga je al positiever over je lichaam denken. Probeer het maar, er verandert echt iets.
Na afloop van de oefening merkte een deelneemster op: ‘Dit helpt al om anders naar mijn lijf en gewicht te kijken!’

Ervaringen delen
Het gaf mij veel voldoening de workshop te geven en te zien dat vrouwen het prettig vonden ervaringen uit te wisselen. Enkele reacties: ‘Erg leuk met gelijkgestemden in gesprek! Veilig, vertrouwd, met humor!’ En: ‘Duidelijk en inspirerend. Vooral je behoeftes onderkennen en een strategie ontwikkelen’.

Confronterend
Maar soms was het ook confronterend. Want hoe bereid ben je om je leefstijl te veranderen? Is er werkelijk een dwingende noodzaak om te veranderen?
Niet iedereen blijkt voor de honderd procent te gaan. Een deelneemster: ‘Kennelijk is het idee dat ik, als ik me rot voel, mezelf mag troosten met iets lekkers tóch belangrijker dan ik dacht. Stof tot nadenken!’

Nieuwe fase
Volgend jaar zal ik weer workshops geven. Ik heb echter ook varianten ontwikkeld
Tips Grip op je gewicht gaat bovendien een nieuwe fase in. De frequentie neemt iets af. De komende periode ga ik mensen interviewen die wel of geen grip op hun gewicht hebben. Wat hebben ze gedaan om af te vallen? Wat maakt dat het wel/niet lukt? Hoe reageert de omgeving/

Doorzettingsvermogen
Uiteindelijk zullen de interviews gebundeld worden in een e-boek. Met het boekje wil ik laten zien dat mensen die worstelen met hun gewicht in het geheel niet dom of ongedisciplineerd zijn. Integendeel, vaak beschikken juist zij over veel doorzettingsvermogen. Helaas is het blijvend vasthouden van gewichtsverlies veel minder eenvoudig dan slanke mensen denken. Iemand die slank is, hoeft daar trouwens meestal weinig voor te doen, maar dit terzijde.

Wil jij (anoniem) je verhaal vertellen en geïnterviewd worden, stuur dan een e-mail naar: info@corrien-schrijft-coacht.nl

Admin - 13:38 @ grip op gewicht | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.