Corrien coacht en Schrijft

Zo lang je strijdt, leer je niet

BLOG


02/20/2018

‘PERFECTIONITIS’

Stress volgens MUkopie-4.jpgEén op de zeven werknemers heeft burn-outklachten. Dat blijkt uit de nieuwste stresscijfers van onderzoeksbureau TNO en het Centraal bureau voor de Statistiek. Vooral jongeren, vrouwen en alleenstaanden zeggen dat ze door hun werk worden geleefd en altijd bereikbaar moeten zijn van hun baas. Soms moet je als de wiedeweerga zorgen dat je een andere baas vindt. Maar soms is er iets anders aan de hand.

Veel vrouwen hebben last van ‘perfectionitis’. Alles MOET perfect zijn. Hun uiterlijk, hun werk, hun huis, hun kinderen en dan moeten ze ook nog aardig en slim gevonden worden.

Wat perfectionisme betreft kunnen wij nog wel iets leren van mannen. Jaren geleden had ik een mannelijke chef. Ieder jaar moest ik een stukje aanleveren voor het jaarverslag. Dit kleine werkje kostte mij ongelooflijk veel tijd en stress. Het moest gaaf, zinnig en compleet zijn, vond ik. Totdat ik een keer toevallig meekeek hoe mijn baas het aanpakte. Hij dacht nog geen drie seconden na en schudde in nog geen vijf minuten een prutstukje uit zijn mouw.

‘Ach, niemand leest het’, zei hij vrolijk. Mijn mond viel open. In een paar minuten tijd leerde ik dat ik veel te veel tijd stak in een volstrekt nutteloos werkje. Het jaar daarop schreef ik in nog geen tien minuten zelf een prutstukje. En inderdaad, niemand las het. Mijn chef had trouwens best veel stress, maar bij hem ging het vooral om zijn positie, toch meer een mannendingetje. Stop jij te veel tijd in onbelangrijke zaken? Lijd jij aan ‘perfectionitis’? Kijk op: www.corrien-coacht-schrijft.nl/Stress-de-baas/Stresspatronen-veranderen/

Admin - 10:24 | Een opmerking toevoegen